Abrivadon är alltså när tjurarna förs till arenan genom staden med hjälp av de vita Camarguehästarna.
Detta är en uråldrig tradition och det går fort som tusan när tjurar och hästar dundrar uppför huvudgatan.
Tjurarna är svåra att se men de omringas alltså av hästarna för att på ett någorlunda säkert sätt kunna föra dem till arenan.
Fransk tjurfäktning har ingenting annat gemensamt med spansk dito än tjurarna. I Frankrike är "traditionell" tjurfäktning förbjuden. Tjurarna skadas inte på något vis utan de har små garntofsar fästa mellan öronen och på hornen som kaxiga unga män försöker ta loss utan att själva bli manglade på kuppen. Det är sex män som tävlar om ära och berömmelse, samt två andra män som är med på banan för att fungera lite som rodeoclowner gör, d v s dra tjurens uppmärksamhet mot dem när det behövs.
Killarna kommer in på arenan för att visa upp sig...
...och sen kommer tjuren!
Om ni tittar noga ser ni garntofsarna. (Bilden blir större om ni klickar på den.)
En tjur hoppade t o m över stängslet (och tillbaka, stängslet är HÖGT.) Tyvärr hann vi inte med att fota så denna bild är lånad från Google. Observera att tjurarna inte hoppar ut för att de blir rädda och försöker fly, de försöker få tag i de irriterande små männen i vita kläder....som hoppar före.
Det är såhär man skaffar sig en "bondbränna". Det var över 30 grader varmt men man uppfattade ändå inte att solen brände för det var sådant dis.
St Maries-de-la-Mer är en häftig liten stad på många andra sätt. Den ligger i princip så långt sydväst som man kan komma i Frankrike och båder arkitektur och klimat påminner nog mest om Spanien. Varje vår samlas Europas romer för en stor festival här.
Tjurfäkningsarenan ligger ända nere på Medelhavets strand så naturligtvis tog vi även en liten strandpromenad.
Vi såg mycket mer som är typiskt för Camargue, men det kommer i nästa avsnitt.
//Abrivadopipan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar